JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mobiltelefoner i stort returförsök
De fem största mobiltelefonföretagen i Sverige startar ett pilotprojekt för återvinning. 1 500 återförsäljare beräknas delta i försöket.

De svenska återförsäljare av mobiltelefoner har börja ta tillbaka mobiltelefoner. Fem av de största leverantörerna har gått samman under namnet Operation Returtelefoni för att prova sig fram med två pilotprojekt för återvinning. Det första drog igång för två veckor sedan i Storbritannien och nu följer alltså det svenska som ska bli det största. Sex månader ska det pågå, och resultaten ska rapporteras till EU-kommissionen.

Förhoppningsvis kommer 1 500 återförsäljare delta. 500 har redan anmält sitt intresse, enligt Sverige-koordinatorn Mats Pellbäck Scharp, till vardags anställd på Ericsson.



Alleuropeisk satsning


- Vi gör inte det här för att skapa grön PR, förklarade sedan Bill McCartney, ansvarig för projektet inom Ectel, den europeiska branschorganisationen för telekom och elektronik och miljöchef på Motorolas Europakontor.

EU intresserar sig för producentansvar, och gjorde en förfrågan hos Ectel om möjligheterna till återvinning. Svaret på förfrågan blev pilotprojekten som ska ge underlag för en eventuell alleuropeisk satsning.

Med sin gemensamma satsning kan mobiltelefonleverantörerna bland annat skapa grund för enhetliga regler i hela Europa. Små skillnader i olika länders system kan få till följd att stora mängder mobiltelefoner passerar över gränserna och hamnar där det finns mest att vinna på inlämning. Genom att ligga före vill mobiltelefonleverantörerna också försäkra sig om att deras nallar inte blandas ihop med kylskåp och andra elektriska produkter utan hanteras separat.

Men för att det ska bli någon återvinning alls måste konsumenterna vara beredda att lämna in sina telefoner och det är först och främst det som pilotprojekten ska utröna.



Ingen pant


Operation Returtelefoni knyter stora förhoppningar till de svenska konsumenterna som anses vara miljöengagerade. Det är också därför det svenska projektet blivit det största.

Men konsumenterna i Storbritannien som förväntades ha mindre miljöengagemang har överträffat förväntningarna, berättar Bill McCartney.

Nästa vecka kommer de första telefonerna att lämnas in i Sverige. De ska samlas in en container bakom disken hos återförsäljarna. Inget annat än mobiltelefoner tas emot. Någon pant eller premie blir det inte. Konsumenternas miljöintresse ska provas, frigjort från ekonomiska motiv.

Containern i butiken fraktas vidare till logistik- och återvinningsföretaget NLV i Nässjö. Tillverkarna bestämmer själva om de återvinner på egen hand eller gemensamt. De flesta har bestämt sig för den gemensamma lösningen som organiseras av NLV. Den består i vidare transport till Boliden, för förbränning och energiåtervinning av plasten och återvinning av metallerna. Enligt projektledaren Mats Pellbäck Scharp är det dagens bästa teknik för små elektroniska produkter med litet restvärde.

- Men vi tittar också på om vi kan materialåtervinna plasten, säger han.

Kerstin Lundell

Operation Returtelefoni drivs av följande fem: Alcatel, Ericsson, Motorola, Nokia och Panasonic.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)