JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lätt för Intel att svälja Alpha
Spekulationerna om att Digital är på väg att sälja Alphaprocessorn till Intel kommenteras över huvud taget inte av parterna. Men en försäljning ser ändå ut att vara en ekonomiskt vettig strategi för Digital.

Uppgifter i amerikansk press har de senaste veckorna gjort gällande att Digital förhandlar med Intel om att sälja Alphaprocessorn för 1,5 miljarder dollar. Inga företrädare för företagen har dock velat kommentera.

Företagen processar i amerikansk domstol sedan Digital överraskande stämde Intel för patentintrång den 22 maj. Branschbedömare har tidigare gissat att parterna ska korslicensiera sina patentportföljer och att Intel kanske dessutom kommer att betala ett mindre belopp till Digital.

Men Michael Slater, grundare av analysföretaget Microdesign Resources, tycker inte att spekulationerna är orealistiska.

- Digital och Intel sitter säkert vid förhandlingsbordet och om jag var Digital skulle jag fundera på om vi säljer processorer eller lösningar, säger han.

Alphaprocessorn ligger prestandamässigt i topp bland risc-processorer för arbetsstationer och servrar. Men om ungefär två år planerar Intel att sätta IA- 64, även kallad Merced, på banan.

- IA-64 minskar prestandaförsprånget och gör livet svårare för Alpha, säger Michael Slater.

Han tror inte att Intel är ute efter något i Alpha-arkitekturen.

- IA-64 är nästan klar, men några justeringar skulle kunna göras för att anpassa den för Alphatillämpningar. Det skulle dessutom göra försäljningen aptitligare.

- Intel har över åtta miljarder dollar i kassan så de har inga problem att lägga ut 1,5 miljarder för Alpha, ler Michael Slater.

Per Henricsson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)