JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska nyhetsnotiser


Essex tar över Siemens fabrik



KORTTILLVERKNING Siemens-Elema har sålt sin fabrik i Örnsköldsvik för montering av kretskort för medicinska apparater.

Köpare är Sundsvallsbaserade kontraktsleverantören Essex, som kommer att koncentrera sin tillverkning för den medicinska industrin till Örnsköldsvik.

- Orderingången i fabriken var för låg, säger Siemens presschef Roland Lundin.

I och med försäljningen till Essex får Ö-vikfabriken tillgång till en betydligt större marknad, vilket ger stordriftsfördelar.

- För oss är köpet ett sätt att möta utländsk konkurrens, kommenterar Essex VD Rune Glavare.

För ett år sedan lade Siemens fabriken i ett eget bolag, Arctech Electronics, i syfte att just bredda kundbasen. Siemens-Elema kommer att fortsätta tillverka sin elektronik för röntgenutrustning, hjärtdiagnostik, med mera i fabriken.

Med de 150 anställda i Örnsköldsviksfabriken, som samtliga kommer att få behålla sina arbeten, kommer Essex upp i 350 anställda och en omsättning på drygt 400 miljoner kronor för 1997, att jämföra med prognostiserade 240 miljoner för 1996.

Essex tar över fabriken den 1 december.



Elektronikbranschen på Norrlandsturné


MINIMÄSSA Under en vecka ska ett 30-tal leverantörer av komponenter och mät- och testutrustning visa upp sig själva och sina produkter i Umeå och Luleå.

Elektronikföretagen norr om Dalälven är knappast bortskämda med närservice från branschen. Och mässor som Elektronik, EP och Komponent brukar inte heller locka många norrlänningar.

Branschföreningarna IM (instrumentsäljare) och EKL (komponentdistributörer) har organiserat Norrlandsturnén.

30 september till 3 oktober visar 18 komponentdistributörer och 16 leverantörer av mät- och testutrustning upp sig, först i Luleå, sedan i Umeå.

- Vi har skickat ut över 8 000 inbjudningar och tror på stort gensvar, säger Bengt Svensson på Satco, en av initiativtagarna. Parallellt med utställningarna har man anordnat en serie seminarie.,

Branschen har gjort liknande arrangemang i södra halvan av landet. Då har pådraget inte varit lika stort. Ändå har turnéerna blivit uppskattade. Inte minst av små leverantörer, som i vanliga fall inte hinner eller orkar turnera på egen hand.

- Det här är det bästa IM-föreningen gjort på länge, menar till exempel Per-Arne Andersson på Q-Instrument, en av IM-föreningens mindre medlemmar.

Adam Edström



Volvo simulerar med Applied Dynamics


REALTIDSUTVECKLING Applied Dynamics har levererat simuleringsutrustning för konstruktion av realtidsstyrsystem till Volvo Personvagnar. Samtidigt har Anacon Technology i Göteborg utsetts till svensk representant för Applied Dynamics. Volvo Personvagnar uppges vara ett av de första europeiska bilföretagen som satsar på denna typ av teknik.



Passiva komponenter i rampljuset


SYMPOSIUM I anslutning till nästa års Komponentmässa i Göteborg, 2-12 september, arrangeras ett CARTS-symposium för första gången i Skandinavien.

CARTS står för The Capacitor and Resistor Technology Symposium och är ett internationellt forum som tar upp de senaste forskningsrönen kring passiva komponenter.

Varje år anordnar CARTS två symposium, ett i USA och ett i Europa. Det som går av stapeln i Göteborg är dock helt nytt, kallat CARTS-Scandinavia. Konferensen skall pågå i två dagar och behandlar då bland annat avancerade material, konstruktion, testning, felkällor och ny teknik.



Första Lon-katalogen


FÄLTBUSS Den första katalogen med produkter för kommunikationsbussen Lon har nu kommit. Katalogen innehåller över 200 produkter för exempelvis fastighetsstyrning, industriautomation och processtyrning. Här finns också en kort beskrivning av Lon-tekniken.

Bakom katalogen står det nybildade Weidmüller Eurolon. För den som är intresserad av ett exemplar går det bra att registrera sig via Internet under företagets hemsida, http://www.eurolon.se.



Ekengren öppnar nytt


AUTOMATIONSKOMPONENTER Conrad Ekengren AB har öppnat sitt sjunde lokalkontor i Sverige, den här gången i Jönköping. Företaget säljer utrustning till industrin som exemelvis fotoceller, sensorer, utrustning för nivåmätning och kodläsare.



Nokia bygger telenät åt Stockholms stad


KOMMUNNÄT Stockholms stad bygger eget telenät som klarar datakom, telefoni och video åt förvaltning, bolag och skolor. I första hand skall nätet knyta samman lokala datanät. De lokala datanäten ansluts till det nya telenätet som följer SDH-standarden (Synkron Digital Hierarki). Nokia levererar nätet och övervakningssystemet. Nätet klarar att överföra upp till 622 Mbit/s via fiberkabel. Nätet byggs ut i etapper. Lokala datanät kan anslutas med V.35 som klarar upp till 2 Mbit/s.

Kommunen inför en ny nummerplan som innebär att alla förvaltningar och stadsdelsnämnder kan nås via direktnummer eller en centralväxel. Växelsystemet bygger på centrex i kombination med kontorsväxlar av typen MD110.



Hushåll köper dator och telefon istället


HEMELEKTRONIK Försäljningen av hemparaboler gick bättre under våren än vad Sveriges radiohandlare förväntat. 45 000 analoga MAC-mottagare har sålts vilket innebär mer än en fördubbling från förra året. 390 000 GSM- telefoner och

64 000 NMT såldes. Sladdlösa telefoner ökar också. Siffrorna visar att försäljningen av data- och teleprodukterna kompenserar minskningen för traditionell hemelektronik.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)