JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vill tillbaka till Ideon med nya idéer
I början av 90-talet när lågkonjunkturen senast var ett faktum satte Karl-Axel Åhl igång med sitt första försök med ett nystartsföretag på Ideon. Time Space Radio som bolaget kallades sysslade med fast radiokommunikation.
Idag har den nya lågkonjunkturen och det bistra investeringsklimatet knäckt det företaget, liksom Karl-Axel åhls andra företag, Fiberless Society. Själv är dock åhl långt ifrån uträknad. I stället letar han finansiärer till sin tredje nystart.

- Jag har ett guldläge just nu genom att ha hittat precis rätt folk som är lediga för det här projektet, säger han.

Efter att ha lämnat sitt Time Space Radio i samband med en schism med nya investerare 1999 satsade han på nytt i Fiberless Society. Den här gången ville åhl utnyttja både radio- och ljusvågor för kommunikationen.

Båda företagen sysslade med infrastruktur för trådlös datakommunikation från punkt till multipunkt. För att få ett effektivt utnyttjande av det tillgängliga radiospektrumet användes både tids och rumsdelning för kommunikationen.

Idén bakom det senaste företaget är liknande på systemnivån men i stället för att utveckla det mesta av tekniken själv kommer han att satsa på att kombinera befintliga komponenter på ett smart sätt. Trots att det riskvilliga kapitalet inte är lika frikostigt nu som för ett och ett halvt år sedan när åhl drog igång Fiberless Society så hoppas han kunna ha sin finansieringsrunda klar senast om ett par månader.

- Det gäller att rätta mun efter matsäck.

I det nya projektet är det viktigt att vi snabbare får ut några produkter på marknaden. Med Time Space Radio var vi tvungna att utveckla nästan alla delar i systemet själva och ett så stort projekt är svårt att få pengar till idag.

Vad det nya företaget ska heta är inte klart, men förmodligen något med Fiberless det också. Klart är dock åhls ambition att hitta tillbaka till lokaler på Ideon, även om vi under den här intervjun sitter i Betahusets korridor.

- Ideon fungerar som en bra adress och ger företaget legitimitet när man pratar med finansiärer. Dessutom bor flera av de personer som jag vill anställa på cykelavstånd härifrån, säger han.

Andra fördelar är enligt Karl-Axel åhl samarbetet med universitetet och vissa gemensamma aktiviteter som Ideon arrangerar.

- även om hyrorna inte är de lägsta här.


Jonas Ryberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)