JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lägre arbetsfrekvens spar energi
Det finns en tröskel för klockfrekvensen där energiförbrukningen ökar markant. För mobilprocessorer kan det löna sig att ha flera processorer under den tröskeln i stället för en över.Det hävdar Agere, som lanserar sin nya arkitektur för GSM, GPRS och EDGE.
- Kraven på vad en mobiltelefon ska klara breddas. En storlek passar inte längre alla. Därför är det viktigt att en mobilplattform är tillräckligt modulär för att möta olika marknadssegments krav.

Det anser Graham Carter, marknadschef på Ageres mobilavdelning. Företagets nya mobilarkitektur är därför kraftigt modulär, både i hårdvara och systemkonstruktion. I hårdvara har arkitekturen tre separata processorer: en signalprocessor, en kommunikationsprocessor och en tillämpningsprocessor. Genom att klocka processorerna på 80 - 160 MHz spar man ändå ström jämfört med en enda 240 MHz-processor.

- Det är en väldigt brant backe i kurvan för energiförbrukning över 160 MHz, beroende på läckströmmar.

Återanvändning
Processorerna har delat minne, vilket spar på komponentkostnaderna, men programkomponenterna är ändå ordentligt åtskilda.

- Det gör att man kan utveckla olika programvarudelar parallellt, vilket kan korta ner utvecklingstiden med upp till 6 månader. Man kan också återanvända komponenter i andra mobilmodeller utan att behöva designa om hela konstruktionen från grunden.

Agere har än så länge bara lanserat själva arkitekturen. Riktiga kretsar dröjer till i höst. Första generationen av arkitekturen är en tvåkretslösning, men Graham Carter utesluter inte varianter med en enda krets.

Arkitekturen stödjer såväl GPRS som Edge. Tillämpningsprocessorn har också gränssnitt för en mobilkamera med upp till 5 megapixels upplösning, grafikaccelerator, 48 kHz stereoljud och video med VGA MPEG4 i upp till 30 bilder per sekund.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)