Kompetens kring AI-baserad sjukvård ska spridas bland svenska aktörer i ny så kallad innovationsmiljö som får tio miljoner kronor om året under fem år.
Maxim Integrated har tagit fram en referensdesign för mätning av blodtryck. Istället för klumpiga blodtrycksmanschetter runt armen räcker det med ett enkelt handledsband och ett finger för att snabbt och korrekt mäta en persons blodtryck.
Ett armband som mäter glukosnivån i blodet är vad amerikanska Alertgy arbetar intensivt med att ta fram. Förhoppningen är att inom ett år kunna släppa en produkt som hjälper diabetiker att leva utan ständig risk för sitt liv, samtidigt som personer i riskzonen inte utvecklar diabetes.
Tät bröstkörtelvävnad är en av de största riskfaktorerna för bröstcancer. Tätheten gör det dessutom svårare att upptäcka cancern. Just nu arbetar Chalmersforskare med mikrovågsteknik för att avbildar bröstvävnad, och inom ett år ska en prototyp vara färdig för utvärdering i labbmiljö.
European Forum for Electronic Components and Systems (EFECS) är en konferens i mitten av november om de senaste trenderna och innovationerna inom elektroniska komponenter och system. Du kan träffa nya projektpartners, generera nya samarbeten och lära dig mera om finansieringsmöjligheter.
De senaste åren har elektronikbranschen vuxit snabbare och anställt fler människor än den genomsnittliga svenska industrin. Dessutom med god lönsamhet. Det visar en färsk kartläggning från Bisnode.
En medicinförpackning som gör det lättare för patienter att ta sin medicin på exakt rätt tid har Göteborgsbolaget Mevia utvecklat. Nu tar företaget in 4,5 miljoner, främst för att expandera försäljning och marknadsföring.
Innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem drar vidare med sin turné genom Sverige. Den 9 oktober blir det ett stopp i Växjö.
Göteborgsföretaget Cellink har utvecklat ett av världens första universella biobläck, som idag används av många forskningsinstitut världen över. Nu har företaget beviljats EU-patent för en teknik som styr temperaturen på en så kallad printbädd.
Professor Magnus Berggren får ett personligt forskningsanslag på tre miljoner euro för forskning i gränslandet mellan medicin och elektronik. Han är chef för Laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet.
En sensor som mäter smärta och doserar smärtstillande läkemedel utefter behov – det ska forskare vid Örebro universitet utveckla tillsammans med företaget Sensidose. Vinnova sponsrar projektet med 1,2 miljoner kronor.
Bluetest och Mevia blev ”Årets Elektronikföretag i Västsverige” respektive ”Årets Unga Elektronikföretag i Västsverige”. Priserna delades ut i eftermiddags av Elektronikindustriföreningen i Göteborg på branschmässan Elektronik 2017.
Färdiga mallar för mjukvara och mekatronisk produktutveckling som uppfyller de stränga krav som ställs på medicinisk elektronik – detta erbjuder inbyggnadskonsulten Prevas i paket som företaget kallar Medical Templates.
Schweiziska Sensirion har lanserat ett utvecklingspaket för alla som snabbt vill komma igång med flödessensorer i företagets SF3xxx-familj. Där ingår sensorer för att detektera in- och utandning, men också närhet.
5G öppnar för helt nya tillämpningar med krav på bland annat bättre säkerhet och högre tillgänglighet. För att få de potentiella kunderna att fatta galoppen har Telia skapat ett partnerprogram där bland annat Ericsson och Volvo CE ingår. Nu ansluter sig IT-konsulten Tieto.
För ett år sedan var Vinnova med och arrangerade ett seminarium i Helsingfors med syfte att tussa ihop svenska och finländska företag i EU-finansierade projekt. Den 5 februari är det dags igen. Denna gång hålls evenemanget i Kista.
I den traditionella vårdmodellen gör patienten regelbundna besök hos läkaren för att kontrollera sin hälsa och akuta besök när det är nödvändigt. Modellen passar dock inte alla
Genom att använda ljus av exakt rätt våglängd går det att detektera halten av en viss gasmolekyl. Tekniken har patenterats av Lundabolaget Gasporox som via dotterbolaget GPX Medical ska använda den för att övervaka lungfunktionen hos för tidigt födda barn.
Medicinteknik är ett område som växer med ungefär fem procent per år. För vissa delar är det mer än så, det gäller bland annat dental, ögon och kardiologi medan andra – som diagnostik – ligger på två till tre procent.
Lundabolaget Spectracure får cirka 5 miljoner kronor genom EU:s Eurostarsprogram. Pengarna ska användas för att vidareutveckla ett bildstyrningssystem som ska bädda för högre precision vid cancerbehandling.
Sida 1 av 31
Branschorganisationen IPC har länge certifierat enskilda personer enligt sina standarder. Den som...
Från miljontals datapunkter till ett enda klick – vad blir nästa steg för deep learning i...
Impedansanpassade ledare på mönsterkort är snarare regel än undantag idag. Typiskt är 50 Ohm...