JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rf-utvecklare köper finskt
Amerikanska AWR, världstvåa på  verktyg för rf- och mikrovågskonstruktion, köper sin finländska kollega Aplac. Verktygen från Aplac har sina rötter på Nokia, som alltjämt är största kunden. Men köpet öppnar för användning även på Ericsson.
Runt 30 procent av alla världens radiokretsar för mobiltelefoner har designats med hjälp av verktyg från finska Aplac. Det är inte illa för ett företag med 16 anställda. Inte konstigt att det fem gånger större amerikanska AWR var intresserat av företaget. Men enligt AWRs europachef Chris Paris handlar köpet varken om att få bort en konkurrent eller att öka kunddatabasen.

- Det viktigaste för oss var att Aplacs verktyg är certifierade för processer hos de tre stora europeiska halvledartillverkarna, ST Microelectronics, Infineon och Philips. Aplac har så kallade ”process design kits” för alla tre. Att vi inte kunnat erbjuda hela flödet fram till processen har varit en svaghet tidigare.

- Ett antal nyckelkunder ville också ha Aplacs simulator med vårt användargränssnitt, säger Chris Paris

Aplacs paradprodukt är en simulator för elektromagnetiska förlopp som bygger på beräkningar av harmonisk balans. Verktyget är centralt för verifiering av rf-kretsar.

Företaget har sitt ursprung i Nokias interna avdelning för konstruktionsverktyg. Företaget knoppades av 1998 i samarbete med Helsingfors tekniska högskola. Nokia är alltjämt den största kunden, med ST Microelectronics som god tvåa.

Totalt har företaget 180 kunder, de allra flesta i Europa. Trots framgångarna har dock omsättningen stått och stampat de senaste tre åren.

AWR, som jämförelse, har 500 kunder runt hela jorden. Företaget ökade sin omsättning med 38 procent förra året och har dubblerat sin storlek på tre år. Av totalmarknaden för rf- och mikrovågsverktyg på runt 150 miljoner dollar har AWR idag uppskattningsvis en tredjedel.

AWR har en egen simulator som påminner om Aplac, men den är inte lika snabb för stora konstruktioner. Den har dock ett välrenommerat grafiskt användargränssnitt, till skillnad från Aplacs skriptbaserade gränssnitt.

Ericsson använder AWRs verktyg, framförallt på Microwave i Göteborg. Aplac är tämligen okänt inom Ericsson.

Vi tror att kombinationen av AWR och Aplac gör oss blir attraktiva för till exempel Ericsson (Mobile Platforms) i Lund. Där har det tittat på AWRs verktyg och gillar vad de sett, men de har krävt processtöd som vi inte kunnat erbjuda förrän nu, säger Chris Paris.

Aplacs 16 anställda ska nu bilda ett helägt utvecklingsbolag, som får huvudansvaret för simulatorutvecklingen inom AWR. Redan finns en betaversion framme av Aplacs simulator integrerat med AWRs användargränssnitt. Chris Paris tillbakavisar bestämt tanken på att utvecklingsverksamheten på sikt ska flyttas till USA.

- Det skulle tillintetgöra vår investering i Aplac. Att hitta motsvarande kompetens i USA skulle ta oss minst två år och kosta hundratusentals dollar i rekryteringskostnader. Det är kronisk brist på rf-simuleringskunniga programutvecklare i USA, säger Chris Paris.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)