JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Entusiaster bygger flygelektronikmuseum på nätet
Svensk flygradarhistoria ska räddas från att åka i skroten när försvaret skärs ner. Det ska en förening av pensionerade flygtekniker i Arboga se till.
En ideell förening i Arboga ska starta ett museum för flygelektronik.

Det handlar om radio, radar, motmedel och sikten från slutet av andra världskriget och ända fram till våra dagar, från Venom och Vampire till JAS.

— Vi har ett exemplar av den första generationens flygradarsystemet från efter andra världskriget. Det roterar 360 grader och stängs av när det vänds mot piloten, berättar Göran Malmsten, en av medlemmarna i Arboga elektronikhistoriska förening.

Föreningen kan visa upp radarstationer utvecklade av Ericsson i Mölndal och en fungerande datastyrd automattestare som varit i bruk i 30 år fram till idag.

Vid föreningens 60-årsjubileum nyligen provkördes signalgeneratorer från 60-talet inför publik. Några rattar hade beckat igen, men när det problemet var löst surrade maskinen igång.

— Den fungerade! Det är inte klokt vilken kvalitet det är på här sakerna, säger Göran Malmsten, som inledde sin flygelektronikkarriär 1960 med underhåll av Robot 304. Han har därefter jobbat med flera generationer av telemätinstrument.

— Men allting håller på att gå rakt i skroten. Det sker med hög effektivitet. Den enda fråga man ställer är hur man ska kunna få bort sakerna fortast möjligt. Miljon- och miljardvärden går över stupet.

I morgon är det pressvisning på Centrala Flygverkstaden i Arboga (CVA). Men föreningen siktar inte på att driva ett fysiskt museum. Visningarna ska ligga på Internet.

— Där har man en bättre chans att överleva i snåla tider.

Föreningen letar efter dem som kan berätta om sina minnen från denna del av den svenska elektronikhistorien.

— Vi från CVA är intresserade av att höra rösterna från dem vi betjänat ute i landet. Hur de upplevt oss, hur bra eller dåligt vi har fungerat, säger Göran Malmsten.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)