JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. TDK köper sonar-bolaget Chirp

Japanska TDK köper kaliforniska Chirp som utvecklar små och energisnåla ultraljudskretsar i mems-teknik. Köpet är ett steg närmare målet att bli ledande inom sensorlöningar för IoT, där bland annat ultraljud är ett viktigt byggblock.

– Vår vision är att bli ledande när det gäller sensorer för rörelse, ljud, miljö (tryck, temperatur och luftfuktighet) och ultraljud för IoT, säger Noboru Saito, ansvarig för TDK:s sensorverksamhet i ett pressmeddelande.

Chirp har utvecklat en ultraljudsteknik som mycket exakt kan mäta avståndet till ett objekt. De första produkterna lanserade företaget på Mobile World Congress för ett år sedan.

Tekniken bygger på att ultraljud skickas ut och att egenutvecklade algoritmer analyserar ekot. På så sätt kan kretsarna mäta avstånd på några centimeter till flera meter. Tekniken kan användas för att exempelvis läsa av gester, att mäta avståndet till ett bildmotiv eller att mäta andningen på en patient.

Enligt TDK passar Chirps kretsar väl in i företagets övriga portfölj av fingeravtrycks-, mems- och piezoelektrisk sensorer. Här ingår exempelvis sedan tidigare Invensense, som utvecklar rörelsesensorer liksom en ultraljudsbaserad fingeravtryckssensor.

När affären är klar blir Chirp ett helägt dotterbolag till TDK, som inte avslöjar någon köpesumma.

 

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)