JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Än lever de fabrikslösa på telekom
Telekomsektorn är fortfarande den viktigaste för Europas IP-leverantörer, fabrikslösa halverartillverkar och designhus. Den har visserligen minskat med drygt 20 procent men utgjorde fortfarande 40,6 procent förra året enligt Future Horizons årliga rapport "European Chipless & Fabless IC Design House Report".
Solklar etta bland de 195 europeiska företag som rankats är Arm, vars processorkärna drog in 212 miljoner dollar i fjol. IP-leverantören Arm är ungefär dubbelt så stort som den största fabrikslösa tillverkaren Melexis vars omsättning landade på 115 miljoner dollar. Melexis är i sin tur i det närmaste dubbelt så stor som det största designhuset Tality som omsatte 60 miljoner dollar i fjol.

Future Horizons har också undersökt vilka företag som är mest välkända. Den rankinglistan skiljer sig delvis från listan över vilka som säljer mest. Listan på IP-leverantörer toppas inte oväntat av Arm medan Parthus är tvåa och Arc trea.

Av de fabrikslösa är Wolfson Microelectronics mest känt följt av Virata och Cambridge Silicon Radio.
Kändast bland designhusen är Tality följt av Swindon Silicon Systems och Nordic VLSI.

Både Swindon Silicon Systems och Nordic VLSI är experter på trådlös kommunikation med låg datahastighet över korta avstånd. Den typen av produkter kräver mycket erfarenhet vilket uppenbarligen uppskattas av kunderna.

Wolfson toppar bland de fabrikslösa för fjärde året i rad och är specialiserat på AD- och DA-omvandlare. Företaget har hamnat i ramljuset sedan man vann en order från Microsoft på en digital-till-analogomvandlare för ljudet i spelkonsolen Xbox i december 2000. Wolfson stöttas både finansiellt och tekniskt av Texas Instruments och Sanyo.

Ett annat företag med hög profil men med låg omsättning är Cambridge Silicon Radio. Företaget var först med enkretslösningar för Bluetooth i CMOS men har på senare tid vridit fokus mot trådlösa datanät.
Inte helt oväntat är majoriteten av de europeiska företagen verksamma inom kommunikationssektorn. Av försäljningen gick 23,3 procent till trådlös kommunikation, en nådgång på 27,1 procent från år 2000. Inte fullt lika mycket minska fast telekommunikation som sjönk med 21,1 procent och därmed svarade för 17,3 procent.

Sammanräknat blir det 40,6 procent för telekommunikation vilket visar på den starka slagsidan för de Europeiska företagen. Om man tittar på halvledarmarknaden för motsvarande segment utgör den inte mer än 32,4 procent.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)