JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektronik som förstör sig på kommando
Amerikanska forskningsorganisationen Darpa stöder ett antal projekt som tar fram elektroniska komponenter som kan förstöras på kommando. I ett fall splittras kretsen till partiklar osynliga för blotta ögat.
”Detta meddelande kommer att förstöras” – vi känner igen frasen från spionserien Mission Impossible när agenten fått sitt uppdrag på bandspelaren och den därefter förstörs.

Ett antal amerikanska projekt just nu går ut på att göra åtminstone denna del av Mission Impossible fullt möjlig. Militära forskningsinstitutet Darpa bidrar med finansiering i ett projekt kallat Vapr (Vanishing Programmable Resources).

Komponenterna kan alternativt programmeras att upplösas när vissa villkor är uppfyllda, som att en viss temperatur uppnåtts.

Poängen är att hindra fienden från att lägga beslag på och använda eller kopiera elektroniken. En annan tillämpning är medicinsk – det kanske går att tillverka komponenter innehållande medicin som kan upplösas och absorberas i människokroppen vid behov.

Ambitionen är komponenterna i övrigt ska ha samma prestanda som standardkomponenter.

Parc och IBM är två företag som får pengar under Vapr –  2,1 respektive 3,5 miljoner dollar.

Parcs projekt heter Dust (Disintegration Upon Stress-release Trigger). Det är en tillverkningsteknik som skapar chipssubstrat med en kraftig inre stress. Utspritt på chipsytan finns komponenter utan logikfunktion som när de aktiveras får chipset att spricka till en sandliknande form, på bråkdelen av en sekund. De enskilda partiklarna är så små att de knappt syns för blotta ögat.

IBM utvecklar ett glassubstrat som kan splittras till kisel och kiseldioxid via en radiosignal.

Honeywell och SRI får 2,5 respektive 4,7 miljoner dollar. Den senare tar fram ett kisel-luft-batteri som kan upplösas. Tekniken kallas Spectre (stressed pillar-engineered CMOS technology readied for evanescence).

Källa: Military Aerospace
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)